Na Slovensku vyhlásili prvý Park tmavej oblohy Poloniny

30.12.2010 Snina

Bratislava 30. decembra (TASR) - Vedci z mnohých vedných odborov v ostatných rokoch preukázali, že človek, živočíchy a rastliny pre svoj prirodzený život a vývoj potrebujú okrem slnečného svetla cez deň aj prirodzenú ...
A práve tá sa stáva problémom tak na Slovensku, ako aj vo svete, pretože stále väčšie plochy našej planéty sa postupne pokrývajú umelým osvetlením. V tejto súvislosti vznikol pojem svetelné znečistenie.
V reakcii na tento negatívny jav na Slovensku ako prví upozornili astronómovia. Z ich iniciatívy došlo v Snine začiatkom decembra tohto roka k podpísaniu memoranda o vyhlásení prvého Parku tmavej oblohy Poloniny v Slovenskej republike. Vzniká s cieľom informovať laickú i odbornú verejnosť o výnimočne zachovanom nočnom prostredí na tomto území, vzdelávať v problematike ochrany nočného životného prostredia a ochraňovať tmavú nočnú oblohu pred svetelným znečistením. Okrem toho Park tmavej oblohy poskytne tiež informačný turistický program, informoval Tlačový odbor Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave.
Memorandum o vyhlásení Parku tmavej oblohy podpísali predstavitelia šiestich inštitúcií - Astronomický ústav SAV, Správa Národného parku Poloniny, Slovenský zväz astronómov amatérov, Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV a Vihorlatská hvezdáreň v Humennom. Memorandum podporujú aj mesto Snina, Hvezdáreň Rimavská Sobota a Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove.
Celková výmera Parku tmavej oblohy Poloniny je 48.519 hektárov a stal sa dvadsiatym parkom tmavej oblohy na svete. Okrem toho je jediným parkom tmavej oblohy na svete, ktorý má na svojom území aj astronomické observatórium, konkrétne Observatórium na Kolonickom sedle, kde sa nachádza aj najväčší teleskop na Slovensku, metrový Vihorlatský národný teleskop. V budúcnosti sa plánuje rozšíriť Park tmavej oblohy Poloniny o územia národných parkov v Poľsku a na Ukrajine. Vznikne tak prvý veľký medzinárodný Park tmavej oblohy, nachádzajúci sa na území troch štátov.
Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV už pred niekoľkými rokmi vytvorila sekciu na ochranu pred svetelným znečistením a do projektu sa zapojili aj pracovníci Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici. Zainteresovaní sa snažia rôznymi spôsobmi pôsobiť na poslancov, primátorov a ďalších zodpovedných činiteľov, aby jednoduchým šetrením, obmedzovaním a úpravami pomáhali odstraňovať škodlivé svetelné znečistenie, uvádza sa v informácii Tlačového odboru SAV v Bratislave.
 

Vyberte región